Åre Extreme Challenge 2014

20140629 kl 09:53 » Multisport, Okategoriserade, Tävling
Alla Kan Träna

För andra gången fick jag vara med om hur nyckfullt fjällvädret är. Från att ha legat kav lugn blåste Åresjön upp rejält precis vid starten igår. Förra gången jag blev varse om hur fort vädret ändrar sig i fjällen var på SM i Helags förra året då vi tävlade i sommarens värsa oväder. Igår var det inte direkt ett oväder men blåste upp gjorde det, precis innan startögonblicket. Vi låg med vinden rakt från sidan och jag ramlade i redan innan starten. Jag tänkte väldigt många tankar då, väldigt många. Lovisa hjälpte mig upp ganska snabbt så jag tillbringade inte mer än sekunder i vattnet men när jag väl kom upp gick starten, det var kanoter överallt, höga vågor, paddlar, folk och jag tappade ganska snart balansen igen. Andra gången jag skulle upp tog det lite längre tid, vattnet var bara 4 grader och jag kände efter andra uppstigningen att jag började bli stel och kall. Jag tänkte att jag absolut inte fick ramla i en gång till. Ganska fort fick jag en rejäl sidvåg och ramlade i igen och så fortsatte det. När vi hade rundat startbojen km vi i alla fall iväg och kunde paddla framåt. Däremot var jag så stel att paddlingen inte fungerade allt. Det blåste rejält och jag kände hur jag kyldes av och började klappra tänder. Jag gjorde mitt bästa för att komma framåt men märkte ganska snart att det inte skulle funka om jag inte fick upp kroppsvärmen. Jag gick iland och började springa på stranden på andra sidan sjön, samtidigt som jag åt en Snickers och tänkte att det var min enda räddning att bli varm inifrån. Det fungerade inte och Lovisa ropade att jag inte fick fortsätta. ”Ta hjälp och fråga i växlingen om vi kan få fortsätta tillsammans utom tävlan”. Med stor besvikelse blåste jag i pipan på flytvästen och räddningsbåten kom för att ta mig och kanoten till land.

När jag satt i båten skakade jag så att hela båten vibrerade, jag kunde inte svara på frågor och hade svårt att komma ihåg vad jag hette. När man får frågan ”Vad heter du?” och har svårt att minnas, ännu svårare att uttala ett ord, så vet man att kroppen och skallen inte riktigt fungerar. Väl i land gick jag i strumplästen till växlingsområdet och bytte till torra kläder. Hans gav mig några extra jackor och en filt, jag åt nötter och gelehallon och försökte prata, fast det inte gick. Jag försökte säga ”Får vi fortsätta tillsammans med löpning och cykel”, men jag fick inte fram orden. Säkert 20 gånger försökte jag säga det men det gick bara inte. Lite skrämmande faktiskt. När läkaren kom för att kolla hur jag mådde hade jag 33 grader i kroppstemperatur och skakade så att jag trodde kroppen skulle gå sönder. Han sa att han inte rekommenderade mig att fortsätta men att jag fick bestämma själv. Jag var fast besluten att fortsätta och efter en liten stund hade jag fått  upp temperaturen till 35 grader och fick klartecken att vi kunde fortsätta utom tävlan.

Lovisa paddlade som en raket och körde om flera hundra personer. I en racekanot, i höga vågor. Helt fantastiskt. När hon kom in till växling tog kjag av mig alla jackor och filtar och vi fortsatte. Redan i första slalombacken kände jag mig varm och sen körde vi på. Jag gick före på löpningen i stort sett hela vägen över Åreskutan till Huså och vi gjorde en riktigt, riktigt bra sträcka. Stavarna Jonas gjort åt oss är verkligen kanon, vi tjänade jättemycket på att använda dom. Ner mot Huså var vi jättenöjda med att vi fortsatt, glada och hade en allmänt bra känsla. Jag sa till Lovisa att hon skulle behålla den känslan på cyklingen och jag tror det gick fram. Jag visste att cyklingen skulle bli tuff för henne efter löpsträckan.

Vi växlade till cykel klockan två med känslan ”det här går skitbra och nu ska vi bara genomföra” och gick ut precis bakom några killar som jag gärna ville hänga på för att dom skulle ta vår vind i början. Vi fixade det och när vi kom in på stigen efter några kilometer kunde vi köra ifrån dom. Redan i första kärret insåg vi att vi var mycket snabbare på att släpa cykel än de flesta runtomkring oss vilket var väldigt bra för känslan. Vi passerade ganska många i kärren, och även på stigen. ”En kilometer i taget”, ”Varje kilometer är en kilometer närmare mål”, ”Bra Lovisa!” växlade jag mellan. På grusvägarna när det gick att bogsera drog jag och resten av vägen gjorde jag mitt bästa för att peppa. Lovisa var fantastiskt duktig på hela cyklingen och vi klarade att hålla vår strategi väldigt bra. In mot Tott och sista långa grusvägsbacken började vi se slutet. Då stod Hans och barnen och hejade och vi fick lite extra energi. Efter det hade vi i stort sett bara downhillbanan kvar och kunde cykla in i Åre med en bra känsla trots den trista starten på tävlingen och den bästa tiden av alla duolagen i damklassen, utom tävlan. Lovisa grät en skvätt och ville gifta sig så jag fick påminna om att hon redan är upptagen :-)

Efter en bastu och lite käk var det trötta kroppar som däckade och för min del var det mycket paddeltankar. Just nu pendlar jag mellan att vilja paddla varje dag och att aldrig vilja paddla igen. Vi får väl se.

målåec

 

Share


16 kommentarer på “Åre Extreme Challenge 2014”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Cicci skriver:

  Jo men visst här sitter jag och gråter lite. Ni är
  helt fantastiska!

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Lisa & livet från den ljusa sidan skriver:

  Jag tror att du kommer paddla igen. Tror som i Vet.

  Fantastisk prestation (igen). Inte för att jag fattar hur ni kan njuta av det där dock.
  Grattis och ta hand om dig!

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Mette skriver:

  Du sitter nog snart i en kanot igen. Du är inte den som kastar i handduken i första hand. Jättebra kämpat. Och ta hand om dig ;-)

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Johanna skriver:

  Fantastiska ni är! Känner känsla och va med er både i paddling, löoning och cykling nu när jag läste ;) Någon gång ska jag oxå köra detta rece!! Idag ska jag testa swimrun-träning för första gången (aldrig simmat mer än på stranden

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Lina skriver:

  Så otroligt inspirerande det är att läsa era texter om tävlingen, ni är så grymma!

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Therese skriver:

  Jag ryser när jag läser och vill nästan gråta en skvätt jag med. Ni är så fantastiska! Vilken prestation ni gjort!!! Kramar

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Hannah Ki skriver:

  ”…grät en skvätt och ville gifta sig”, haha! Fantastisk prestation av er båda, ni är så starka och inspirerande. Tack för välskrivet inlägg!

  [Svara]

 8. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)linn skriver:

  Vilken jäkla skalle. Jag är så sjukt impad!

  [Svara]

 9. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Louise skriver:

  Snacka om att köra starkt, vilka skallar!

  [Svara]

 10. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Miss P skriver:

  Starkt jobbat! Fick rysningar när jag läste, kan bara ana känslorna som du hade! Häftigt att ni gjorde det tillsammas! Grattis!

  [Svara]

 11. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Johan Hamiton skriver:

  Tro jag ska börja kolla vilka tävlingar du är anmäld till så jag/vi vet innan att det kommer att bli extrem paddling :-) Full av beundran för Lovisa, vi tog upp precis efter henne och jag fattar inte hur hon kunde hålla sig på rätt köl i den där lilla röda rackaren!

  [Svara]

  Ida svarar:
  juni 30th, 2014 at 09:01

  Haha! Bra strategi!

  [Svara]

 12. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annika skriver:

  Hej Ida!
  Otroligt vilken ruggig start du fick! Men vad jäkla synd att det var så mycket vågor. Ni hade ju vunnit er klass lätt! Men oj vad starka ni var upp och nedför berget och på cyklingen. Vilken kropp du har och vilken förmåga att snabbt återhämta dig. Vi var så lyckliga att vi hade våra stabila Zelugs även om Johan slarvade med kapellet och tog in vatten och liksom paddlade i slowmotion sittande i ett badkar med iskallt vatten och kramp i båda benen. Nä du, den där paddlingen kunde vi ha varit utan. Ha en bra sommar med mycket paddling :-) /Annika

  [Svara]

  Ida svarar:
  juni 30th, 2014 at 09:02

  Men ni gjorde det!

  [Svara]

 13. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Vi kom i mål i år igen – Haglöfs Åre Extreme 2014 | Framgångsexpert skriver:

  […] så gör du vågorna någon meter högre så fattar du vad jag menar. Eller läs vår fantastiska multisportkompis Idas blogg om hennes start med sin surfski. Vi började starkt och hade den tredje bästa tiden i vår klass vid första lyftet, men efter […]

 14. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Cindy skriver:

  Starkt jobbar, ni är ju helt otroliga! Jag ryser, får gåshud och blir tårögd
  När jag läser era lopprapporter. Helt otroligt!!

  [Svara]Lämna kommentar