Årskrönika – en liten backspegel och en stor framruta

Alla Kan Träna

gbg

Det har blivit dags att summera. Jag minns precis hur det kändes för ett år sedan på nyårsafton. 2013 var verkligen ett oskrivet blad, med ett undantag. Förutom Vasastafetten hade jag absolut ingenting inplanerat. Alls. Nada.

Några dagar senare hörde Magnus av sig och sa att det hade ju varit väldigt ”trevligt” att tävla tillsammans på Stockholm Extreme, och skulle jag kunna tänka mig att tävla ihop igen? Ja sa självklart ja och sen rasslade det bara på, jag vet inte vad som hände.

stilla cykel
I januari och februari åkte jag massor av skidor och körde två vintermultisporttävlingar, åkte på semester till Säfsen och körde Stafettvasan. Det blev mars. Någon kvittrade förutom vårfåglarna. Det var Lovisa, som körde operation övertalningskampanj – hon ville få mig att börja blogga. Blogga? Nä, det har jag inte tid med. Förresten gör jag mig bättre i lagom doser, försökte jag protestera. The rest is history.

I mars startade vi Röhnisch Running School och jag började löpcoacha. I april nattpaddlade jag bland isflak, slog mig fördärvad på cykel och slog pers på milen med 44.31. 1:a maj demonstrerade jag inte utan orienterade bort mig och Linda i smålandsskogarna. Maj bjöd på ett slitigt Vårrus, mitt livs stafettdebut och årets jobbigaste tävling – Stockholms brantaste. Då fick jag en ny vän för livet i Frida.

omma
Juni levererade – pers på milen igen i Stadsloppet och en multisportseger ihop med Annika – min första!

Juli skulle, förutom en Sverigesemester, komma att handla om en enda sak – förberedelser för SM i Helags, återhämtningen efter SM i Helags, och så själva tävlingen. Hur hela Sveriges och 2013 års samlade busväder kunde skoja med oss just i Ljungdalen just det där dygnet, det kommer vi aldrig att få veta. Dom som var där uppe på fjället den natten vet. Vet hur sanslöst mycket det blåste, hur otroligt dålig sikt det var och hur svårt det faktiskt blev att orientera ner från de där karga fjällen. Jag har en minnesbild av att jag håller krampaktigt i kartan under någon minut medan Magnus stämplar uppe på någon fjälltopp, jag får parera hela tiden för att inte blåsa omkull och trots att jag har spänt åt snodden uppe på huvan på jackan fladdrar det så mycket att ljudet är helt öronbedövande. Vi tittar inte på varandra på flera timmar. Prata är uteslutet, det hörs ingenting ändå. Jag går, kliver och småspringer, timme efter timme och kopplar bort alla andra tankar än vart nånstans jag ska sätta ner foten i nästa steg. Overkligt då och overkligt nu. Jag är så oerhört stolt över att vi var ett av de sju lagen totalt sett som genomförde tävlingens samtliga sträckor, under rådande omständigheter. Mitt livs utmaning hittills.

Lidingö4-600x399
Augusti innehöll en stor besvikelse i AIM Challenge, en spontan triathlonstafett och en seger i Vasastafetten - dagen då precis allt gick vår väg. Företaget och löpcoachningen fick en jätteskjuts framåt och jag jobbade både dag och natt kändes det som. Jag startade löpgrupper, sålde mina första PT-timmar och knöt massor av kontakter. Det fortsatte i september med en ”inspirationsdag” på gymmet Rosa Skrot som var fantastikt kul, ännu mer coachning, en fortsättning på löparskolan och så tävlingar såklart. Jag sprang pannlampslopp i Lida, smulade sönder mitt rekord på Lidingöloppet och ledsagade en synskadad tjej på Lidingö Tjejlopp.

DSC_0633
I oktober rundades multisportsäsongen av – cupavslutningen i Omberg med Henrik och till sist årets andra SM-brons i Göteborg tillsammans med Helena. Två SM-medaljer i multisport 2013. Det får jag nog ändå räkna som en formidabel succé. November och december har varit lugn på tävlingsfronten men inneburit mängder med träning, massor av planering inför 2014 och välbehövlig vila. Jag har knutit avtal inför nästa år, köpt två nya cyklar, nya skidor och smitt planer för tävling, träning och jobb.

Jag är tacksam för allt som 2013 har gett mig. Jag har lärt mig vilka vänner som kliver fram i medvind, vilka som gör det i motvind och vilka som finns där i alla väder. Jag har blivit bättre på att kasta saker över axeln och jag har lärt mig att hejda mig ibland vid tangentbordet. Jag har lärt mig hur mycket kroppen klarar innan den säger stopp, lärt mig vara på rätt sida om gränsen, att multisport kan vara en mental sport och att ingen är oslagbar.

Under 2014 vill jag lära mig att vila mer, jag vill lära mig andas och lära mig välja mina strider. Jag vill bli klokare, smidigare och starkare. Till skillnad från förra nyårsafton har jag kalendern proppfull med saker jag vill och kommer att genomföra och jag ser fram emot det så himla mycket. Hoppas ni vill följa med på min resa. Gott nytt år!

Share


21 kommentarer på “Årskrönika – en liten backspegel och en stor framruta”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Louise Kjellberg skriver:

  Gott nytt år IDA!

  Jag är en som tänkte anlita dig under året.

  KRAM

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Therese skriver:

  Hej, började läsa din blogg ungefär precis när du började blogga. Du är en av få träningsbloggar som jag läser dagligen och aldrig känner mig stressad av. Inspirerad och motiverad men aldrig stressad eller ångestfylld. Tack för en bra blogg som gör att jag vill bli bättre och starkare!

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Maria S skriver:

  Gott nytt år!
  Jag kommer definitivt hänga med dig, ev hör jag av mig för lite löpcoachning igen :)

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Elin skriver:

  En sak jag undrar över men som du inte behöver svara på om du inte tycker det hör hit. Din man, finns han kvar? Eller håller du honom medvetet borta från bloggen?

  Du är en enorm inspiratör & jag önskar Dig Ett Gott Nytt och Härligt tränings & tävlings År!

  [Svara]

  Ida svarar:
  december 30th, 2013 at 22:59

  Som du antyder så hör det väl egentligen inte hit, men om det får någon att sova bättre på natten så har jag inget emot att dela med mig. Mannen du refererar till lever numer en lite stillsammare tillvaro någon mil härifrån. Livet blir inte alltid som man har tänkt sig, men jag är inte typen som ältar och det här är ingen relationsblogg. Jag mår bra och har beslutat mig för att det inte blir något tredje äktenskap, om jag någonsin skulle få för mig att inleda en kärleksrelation igen, vilket förefaller mycket osannolikt. Ha ett härligt 2014 du med!

  [Svara]

  Elin svarar:
  december 30th, 2013 at 23:56

  Står i valet & kvalet själv. Should I stay or should I go… Bara man tänkt tanken vet man nog egentligen vad jag borde. Har oxå gjort en resa sista året, karriär, fin titel, fått bekräftelse på att jag är BRA och att jag KAN. Vilket tydligen sticker lite väl mycket här och där. Men 2014 ska jag hitta Livet i Balans & kommer hämta inspiration bl.a. här! Stor Kram

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Linn skriver:

  Gott nytt år!

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annette skriver:

  Gott nytt år Ida! Det ska bli roligt att fortsätta följa dig under 2014, du inspirerar och motiverar mig! Tack!

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anneli Jillehed skriver:

  Ser fram emot att följa dig under 2014 och peppande tränings scheman med dig som löpcoach för 2014 är mitt löpår!

  [Svara]

 8. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Caroline skriver:

  Hittade dig i slutet av året och din blogg är den enda jag läser. Har även varit med på ett av dina löppass trots att jag inte är löpare- än. Jag följer dig in på 2014. Gott nytt år!

  [Svara]

 9. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sara skriver:

  Vilket fantastiskt år 2013 vart för dig, ser fram emot att följa dig och inspireras av dig även under 2014!

  [Svara]

 10. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Catrin skriver:

  Jisses vilket år du haft!!! Grattis till alla framgångar, både med tävlingar och företag och lycka till inför 2014.
  Gött Nytt!
  Kram

  [Svara]

  Ida svarar:
  december 31st, 2013 at 08:51

  Tack! Lycka till med det du har framför dig Catrin, Linda skvallrade. Kram

  [Svara]

 11. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sigrid skriver:

  Gott nytt år! :-)

  Kram!

  [Svara]

 12. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annette Svensson skriver:

  Gott Nytt År önskas du också och framförallt Lycka Till med alla dina föresatser! Du är en härlig inspirationskälla och för mig som betraktare och insupare verkar du hittat rätt i ditt liv just nu. Känn förnöjsamhet med det men stanna inte upp för det är ju inte du

  [Svara]

  Ida svarar:
  januari 1st, 2014 at 19:20

  Tack. Jag lovar.

  [Svara]

 13. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Monica skriver:

  Gott nytt år Ida, och tack för att du finns där. Jag kämpar på. Kram Monica

  [Svara]

  Ida svarar:
  januari 1st, 2014 at 19:20

  Vi tränar för livet. Du kommer snart igen!

  [Svara]

 14. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Hanna skriver:

  Jag vill också lära mig att vila. Och bli klokare, starkare och snabbare.

  [Svara]

 15. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Emma skriver:

  Gott nytt år Ida! Du är en fantastisk inspirationskälla och stark person! Är tacksam för att du orkar fortsätta dela med dig och inspirera och ser fram emot att få följa dig under 2014!

  [Svara]

  Ida svarar:
  januari 1st, 2014 at 19:21

  Tack. Vilka fina ord!

  [Svara]Lämna kommentar