Att flyga på rullskidor

20140812 kl 23:11 » Rullskidor
Alla Kan Träna

74173db6-1a3a-449d-9ee4-561064ed1c3b18

Jag har trötta ben den här veckan. Inget som inte går över med lite vila, men ändå. Jag är tacksam över att jag har möjlighet att variera min träning så bra som jag har. Cykel, löpning, skidor, paddling, styrketräning, yoga, rullskidor, simning, you name it. Jag har skogen runt knuten och kan vara ute på en stig på cykeln på en minut. Det finns sjöar och älven och gym på två minuters gångavstånd, massor av fin terränglöpning och ensliga grusvägar för att nöta cykel eller löpning, jag går till skidspåret på vintern, har bra trafikfria pendlingsmöjligheter på cykel och det vimlar av träningssällskap. Jag kunde inte ha bättre träningsmöjligheter.

Idag valde jag att ta en sväng på rullskidorna när vi var klara med födelsedagsfirandet av fjortonåringen. Jag brukar åka rullskidor från mitten av sommaren och fram tills det blir alltför mycket blöta löv på hösten, jag stakar i stort sett uteslutande och nästan alltid på den asfalterade banvallen som går förbi precis utanför huset. När jag inte har kört på ett tag brukar det alltid kännas lite segt så jag förberedde mig på en långsam runda. Istället fick jag något helt annat.

Det som skulle bli en seg runda kändes som ett av årets bästa träningspass. Från ingenstans. Jag bara svischade fram, kände mig jättestark och blev nästan lite euforisk där jag stakade helt ensam. Fort gick det också. Jag brukar få kämpa för att köra i 4-minuterstempo på rullskidor men idag var det ingen match. Till och med barnen sa ”Är du redan hemma?” när jag kom tillbaka.

Rullskidor, för er som är nyfikna, är fantastiskt bra träning. Själva rullskidorna kostar lite, jag har ett par Swenor fibreglass som jag köpt på nätet, men resten av utrustningen har man, om man redan åker skidor och cyklar. Cykelhjälm och cykelhandskar funkar, vanliga stavar, men jag byter spetsarna mot rullskidspetsar, och vanliga längdåkningspjäxor. Rullskidåkning sparar benen när man löptränar eller cyklar mycket och är perfekt förberedelse inför skidsäsongen, det involverar många muskelgrupper och ger hög puls. Rullskidor ger fartkänsla och en stark mage. Rullskidor är lättillgängligt och de flesta kan lära sig att åka hyfsat bra på några gånger. Det är betydligt lättare än skidor, bara du kommer över tröskeln. Jag vill verkligen rekommendera att testa!

Rullskidspetsar:

84361602-21ec-4586-a28e-b9afaa23749226

Share


9 kommentarer på “Att flyga på rullskidor”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annette skriver:

  Jag har bara testat en gång men – hur bromsar man?

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sofie Saxe skriver:

  Precis det undrar jag också! Hur tusan bromsar man? Eller gör man inte det?

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Pernilla skriver:

  Har varit lite nyfiken, kanske skulle testa.
  Älskade att åka längd när jag var yngre.
  Undrar oxå hur man stannar

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Ida skriver:

  Haha! Ja, nu kommer vi till den kniviga delen. Det är inte bara att tvärstanna, liksom. Inga stoppsladdar på rullskidor, utan mer god planering. Man bromsar genom att ”ploga”, liksom trampa i en v-form växelvis med fötterna. Jag är ganska harig själv på rullskidor, så jag kan ibland ta av mig och gå nerför en backe.

  Något som väger upp svårigheten att bromsa är att det aldrig går att ha bakhalt. Det är liksom stop, hjulet rullar bara åt ett håll. Very good.

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anna skriver:

  Hej. Kul med rullisar och grattis till det härliga passet :-). Om man är nybörjare kan även knä och armbågsskydd vara bra. Jag upptäckte det nyligen när jag kom hem med en blödande armbåge ;-). Hoppas att jag får lika roligt som du på mitt nästa pass!! :-)

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Henrik skriver:

  Köpte ett par idag, vill också flyga. Här har jag rullskidspåret i Högbo att träna på efter jobbet.

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sandra skriver:

  har själv rullskidor fast powerslide med broms! Supersmidigt att bara lägga vaden mot bromsen så bromsas farten direkt. Dock är jag alldeles för rädd för att åka så jag har lagt rullskidorna på hyllan. Men kanske skulle man ge det en ny chans. Skulle verkligen vara kul att kunna åka då det är grymt bra träning som du skrev. Sen är det ju alltid kul att vara i någorlunda form när skidsäsongen drar igång haha

  [Svara]

  Ida svarar:
  augusti 25th, 2014 at 09:37

  Powerslide med broms, det låter fränt :-) Måste kolla!

  [Svara]

  Ida svarar:
  augusti 25th, 2014 at 14:16

  Det verkar inte vara rullskidor, dock.

  [Svara]Lämna kommentar