Att hitta motivationen

20130429 kl 06:37 » Skallen, Uncategorized
Alla Kan Träna

Motivation är inget man hittar. Det är något man skaffar sig. Om du har känt dig omotiverad att börja träna de senaste fem åren så kommer du inte att hitta motivaionen idag, imorgon eller nästa vecka. För att ”hitta” motivationen, vilket egentligen är ”skaffa sig” motivationen – gör så här:

Identifiera ditt mål, vad du vill uppnå rent konkret. Beskriv ett tillstånd eller en känsla du har när du har nått målet. Till exempel ”Jag orkar springa hela vårruset. När jag ser mållinjen orkar jag spurta och känner mig snabb och stark” eller ”Jag har gått ner 8 kilo. På syrrans bröllop är jag finklädd och känner mig vacker.” Ditt mål måste vara något som motiverar dig, något du kan tänka på när du vacklar och känna ”Dit vill jag”. Om du inte kan identfiera målet, ta hjälp av någon du litar på.

Inspireras av andra. Hitta inspiration, på Internet eller i verkligheten, från andra som har gjort eller uppnått det du vill uppnå. Låt dig inspireras. Prata med andra som har gjort en förändring. Till exempel om det är en person på jobbet som du vet har kommit i form eller gjort en förändring av något slag, prata med hen. Fråga konkreta frågor och sug åt dig. Personer som har åstadkommit en livsstilsförändring är ofta väldigt sugna på att prata om det, och det finns inget så inspirerande som att ha ett livs levande bevis som står framför en. Det är inte säkert att du använder samma metod som hen för att nå ditt mål, men själva drivkraften brukar smitta.

Ge dig själv belöningar(som inte är mat). Bestäm något konkret. Till exempel: Jag ska cykla till och från jobbet mellan maj och september. Varje dag. När jag har cyklat hela maj ska jag belöna mig med en helkroppsmassage. Boka in massagen och se den som ditt mål. När det känns jobbigt att cykla iväg och regnar lite småspik så blir massagen(eller något annat) din motivator.

Jag läser ofta på träningsforum och hör från personer runt omking mig saker som ”Jag hittar inte motivationen. För några år sedan sprang jag flera gånger i veckan men nu blir det aldrig av” eller ”Hur hinner du/gör du/orkar du/hittar du motivationen?” Svaret: Motivation är inget jag hittar och det är inget du plötsligt kommer att hitta heller. Motivation är ett mentalt tillstånd som du måste jobba på, bestämma dig för. Mål är inte något du strävar mot, det är något du uppnår.

tjejmilen

Springa tjejmilen kan vara ett mål. Hitta just din målsättning med loppet. Alla tjejerna på bilden har olika målsättningar.

Share


6 kommentarer på “Att hitta motivationen”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Maria skriver:

  Vad bra sammanfattat! Det är som med lycka – den kommer inte att ringa på dörren och fråga om du vill vara med. Då kan man få vänta länge…

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Att hitta motivationen | Vad jag äter skriver:

  […] Att hitta motivationen. […]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)MalinÖ skriver:

  Dagens kloka ord!
  Vissa saker får man jobba hårt för & vilken lycka det är när man väl börjar känna att ”det är ju detta jag vill göra/så här bra jag vill må”

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Henrik skriver:

  I grunden tror jag det finns en gräns för varje människa. Den kan tryckas tillbaka genom yttre krav, framgångar och andras pepp, men inte långsiktigt, tänk Tomas Brolin. Sen finns det några människor som inte har den där gränsen, för vilka motivation saknar betydelse eller är integrerad av personligheten, tänk Dave Scott. Men för de flesta är det ett dagligt arbete att pressa komfortzonens gränser. Jag vet var min träningsmotivation tar slut, har aldrig lyckats finna lusten att köra mera, inte ens när jag hade tiden. Nu börjar barnen bli större, det skall bli intressant att känna efter om gränsen fortfarande ligger där den har legat tidigare. Det får blir den här sommarens uppgift att testa det.

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Aniika skriver:

  Ida, tack för grym blogg. Vad snygg din nya header blev!

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)vrangpelle skriver:

  Bra skrivet. Jag har löjligt svårt att skaffa motivation och skaffa mig ett mål. Det var lätt förr, när jag tränade för att bli bättre i hockeyn eller fotbollen. Då fanns det inget som hindrade mig från att träna upp till tio pass i veckan. Men nu är svårt. Hittar inte ens något som jag tycker är roligt att träna så det blir styrketräning. Av den enda anledningen att jag tycker det är minst tråkigt.

  [Svara]Lämna kommentar