BAMM, CV, ML, RS och LT. Och mycket annat.

Alla Kan Träna

Helgen som kommer är verkligen händelserik i motionsidrottssammanhang. Jag måste orda lite om lite av varje. Det finns massor att inspireras av, för alla och på alla nivåer.

BAMM – Björkliden Arctic Mountain Marathon är en tvådagars fjällorientering i tvåmannalag. Lagen tävlar på distanserna 30, 50 eller 70 km och orienterar två dagar i rad, med vila mellan etapperna i ett nattläger. All utrustning som krävs för tävlingen bär deltagarna runt banan, precis som i multisport. BAMM har funnits sedan 1997 och har idag flera hundra startande lag. Jag länkar till två väldigt bra och informativa klipp där en av sveriges bästa multisportare, Björn Rydvall i Team Haglöfs Silva beröttar om hur man kan tänka inför tävlingen. När man ser och hör Björn berätta får man en bra känsla av vilket engagemang, detaljintresse, planering och noggrann förberedelse som krävs för den yttersta eliten. Även om motionären inte har samma fokus på att kapa ett gram hit eller dit är det väldigt viktigt med minutiös planering just inför en tävling på fjället, där vädret kan vara nyckfullt och omständigheterna svåra.

Båda klippen är filmade av Andreas Strand, en duktig ”äventyrsfotograf”, som ofta fimlar och fotar multisport. Gå gärna in på Andreas hemsida och blogg, där kan man bli fast väldigt länge.

Från Björkliden till Sälen där Cykelvasan startar på lördag. 95 km cykel från Sälen till Mora, ett alltmer populärt motionslopp som är fulltecknat sedan länge. Cykelvasan kan vara en bra målsättning för dig som vill börja cykla lite mer seriöst, det finna även en kortare variant som startar i Evertsberg och är 45 km.

I Stockholm är det så dags för Midnattsloppet på lördag kväll. 40.000 löpare springer 10 km runt Södermalm med start klockan 21.20, en riktig folkfest i ordets rätta bemärkelse. Midnattsloppet är inget lopp man slaktar sitt personliga rekord på kanske, men en fantastisk upplevelse, fina omgivningar och ett bra träningsmål som gör att man håller igång över semestern.

Riddarfjärdssimmet går också av stapeln i Stockholm på lördag, en tävling med en brokig historia som går tillbaka så långt som till början av 1900-talet. Intresset för simning har ökat bland motionärer de senaste åren och nu arrangeras tävlingen på tre distanser, 800 meter, 1609 meter(en mile) och 2500 meter. Min kompis Lovisa simmar tävlingen på lördag, det ska bli spännande att se hur det går för henne.

En annan kul tävling i helgen är Lidingö Triathlon, en terrängtriathlon som jag har kört en gång(2010 om jag inte minns fel). Lidingö Triathlon Terräng består av 850 meter simning i Askrikefjärden och Södergarnsviken, 21 km cykling på Lidingöloppsspåret och avslutningsvis 5 km löpning runt Södergarnsområdet. Det finns en kortare klass också med 400 meter simning, 10 km cykel och 2,5 km löpning. Arrangemanget är litet och trevligt och ett väldigt bra träningsmål för dig som gillar att både cykla, springa och simma eller kanske vill börja med något av det.

Kanske är du publik i helgen, eller support. Kanske har du fjärilar i magen för att du ska stå på någon av alla startlinjer. Kanske satsar du på nästa år. Oavsett – ha en fin tävlingshelg!

Share


Lämna kommentar