Bodpod och kroppsfettmätning

Alla Kan Träna

bodpod

15 kilo fett. Det låter ganska mycket. Jag tänker mig en stor hink, eller kanske två, med en dallrande fettmassa. Jag går i alla fall omkring med 15 kilo fett av 68 kilo kropp, vilket jag tog reda på genom att göra en fettmätning på Ylab i Stockholm. När mätningen var klar och jag stod där ped pappret i handen tänkte jag: Vad ska jag göra med den informationen? Jag ville gärna göra mätningen eftersom jag är väldigt intresserad och fascinerad både av statistik och siffror och av hur kroppen är sammansatt och fungerar. Efteråt, med pappret framför mig kändes det inte så intressant som det kanske borde. Jaha. Är jag nöjd? kanske någon undrar. Jag känner mig inte vare sig mer eller mindre nöjd med pappret i handen än vad jag gjorde innan. Jag hade nog heller inte känt mig mer eller mindre nöjd med en annan siffra.

För mig är det prestation som räknas. Hälsa – prestation – utseende – siffror. Först av allt vill jag må bra och ha en kropp som är någorlunda sund, inifrån och ut. Och jag vill vara frisk. Efter det är det prestation som gäller. Se bra ut är viktigt men jag skulle aldrig offra prestationen för fåfängan. Sist i rangordningen kommer ju faktiskt siffrorna. Vikten och fettprocenten för mig, så som jag känner mig just nu, är egentligen inte så intressant.

Själva mätningen var i alla fall intressant. En bodpod är en tryckluftskammare som mäter över-och undertryck. Den känner hur mycket luft kroppen pressar undan och beräknar din densitet. Vikt, densitet, längd, ålder och kön gör att den kan beräkna kroppssammansättningen. Bodpoden talar om hur stor andel av kroppen som är fett. Utifrån kroppens sammansättning beräknas hur många kalorier kroppen förbränner under en dag med två olika värden. Det låga värdet anger hur mycket kroppen förbränner om jag bara ligger ner och stirrar i taket hela dygnet och det höga värden hur mycket kalorier just jag förbrukar med min normala aktivitetsnivå.

Jag förbrukar 1426 kcal per dygn i total vila, och 2952 kcal per dygn när jag är normalaktiv, enligt mätningen. Intressant, eftersom jag aldrig skulle kunna äta 3000 kcal om dygnet och bibehålla min vikt. Jag räknar inte kalorier längre, men jag har gjort i många år och jag har bra koll på hur mycket jag stoppar i mig. Jag väger 67,9 och har 22% fett. ”Normalt” verkar vara väldigt olika beroende på vem du frågar, men för en kvinna ger de flesta tabeller ett värde på 20-30%, för en man 15-20%.

Det mest intressanta med mätningen var nästan längden. Jag mätte 170,5 cm, vilket är 3,5 cm mer än för 10 år sedan. Hur är det möjligt? Har jag växt 3,5 cm i vuxen ålder på 10 år? Vissa säger att det är träningen som gör att muskulaturen kring ryggraden stärks och man blir längre, andra säger att träningen har gjort min hållning bättre och att det är det som är orsaken. Jag är i alla fall över 170, vilket jag tycker känns ganska långt. Skumt.

20130315-080724.jpg