Idag äter vi vanlig mat. Det har inte alltid varit så.

20140331 kl 22:00 » Kost, Okategoriserade
Alla Kan Träna


Den som kom på matkasse tänkte på mig. Maten kommer som en kul överraskning på söndag eftermiddag, jag går och handlar mjölk, fil och bröd och så är veckan räddad. Barnen väljer vilken av rätterna vi ska laga, så på torsdagen(jag har fyradagarskasse) blir det den ”minst goda”. Idag är det måndag och barnen hade alltså fyra rätter att välja mellan. Dom har själva börjat matcha matkassens meny mot skolmatsalens, så att dom ska slippa äta liknande mat till lunch och middag. Clever. Det blev ”Kryddig korv serverad med rotfruktsgratäng och senapscréme”, och till det plommontomater och paprika.

Vanlig mat äter vi. Jämt. Inga konstigheter. Jag är normalviktig men med ett ganska högt BMI. Vi har inga särskilda födoämnesallergier eller särskilda behov i familjen. Jag har inte alltid varit normalviktig och jag har inte alltid ätit vanlig mat. När jag tänker efter har jag ätit väldigt mycket olika mat genom åren. Jag hade en period då jag jobbade väldigt mycket, var olycklig i själen, levde på Burger King och gick ner många kilo, en period då jag var lycklig men fattig och inte åt så mycket alls utan mest rökte cigaretter, en period då jag var olycklig och åt spagetti med smör och stora godispåsar och gick upp många kilo, en period då jag var jättelycklig och åt ganska vanligt men ”unnade mig” mycket kaffe latte och kladdkakor, baguetter med röror, öl i solnedgång och annat och gick upp massor.

Jag minns den första kommentaren när jag var 13 som igår – ”ska du verkligen ha mer efterrätt?”, minns vart jag satt och vem som sa det. Liksom för många andra tjejer utlöste det många år av ständiga komplikationer mellan mig och tallriken. Jag minns mina tre graviditeter när jag var stor som ett hus och hur svårt jag hade att ”bli av med” vikten efteråt. Nu är det inte ett problem längre. Det är inte ens ett problem som jag håller i schack genom att äta dadlar med äggvita till mellanmål eller nötbröd till kvällsmat. Jag har inte en tesked smör i kaffet(ja, det har dom i vissa dieter) och jag svälter mig inte ett par dar i veckan. Jag har inte ätfönster, kaloriräknare eller pulverpåsar i handväskan. Jag äter mat. Inte skit, utan mat. Jag dricker inte kalorier och jag ”unnar” mig inte hela tiden, vad det nu är att unna sig.

Mat upptar inte hela min tankevärld. Därför bloggar jag inte så mycket om det. Däremot har jag en familj som ska ha mat flera gånger om dagen och eftersom jag i tillägg till det inte prioriterar att lägga tid på matlagning så är jag väldigt förtjust i sånt som gör livet enkelt. Som matkasse. Med vanlig mat. Helt enkelt. Ibland lite mer av det ena och ibland lite mer av det andra, det jämnar ut sig i långa loppet.

 

Share


8 kommentarer på “Idag äter vi vanlig mat. Det har inte alltid varit så.”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Therese skriver:

  Älskar din blogg för att den inte innehåller en massa krångel. Enkelt ska det va! Jag får massor av inspiration till träning men även att ha kvar ett sunt tänk till kost.

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anette skriver:

  Heja Ida! Härligt att någon i ”träningsvärlden” kan vägra LCHF, 5:2 och andra vansinnigheter. Länge leve den gamla vanliga kostcirkeln och vanligt sunt förnuft!

  [Svara]

  Camilla Johansson svarar:
  april 1st, 2014 at 12:40

  Hej!!!!

  Håller helt med.

  /Camilla Johansson

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Erika skriver:

  Så galet härligt inlägg Ida!
  Jag bloggar heller inte särskilt mycket om mat eftersom det inte tar upp hela min tankevärd heller. Ibland är det kul att visa något man ätit som var extra gott, men i övrigt så nä. Nätet översvämmar redan om mat in i minsta detalj. Det är ju bara mat!

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Katarina skriver:

  Jag har länge funderat över hur man ska hinna med och orka få i sig alla dessa fantastiska energi- och styrkegivande för mig ”nyheter” som jag läser om både här och där. Smoothiesar och drycker, både före och efter träning. alger, fröer, bars, äggvitor, kokosolja… Jag är faktiskt inte konstant hungrig och känner väldigt sällan att jag behöver ”fylla på” efter en vanlig löprunda på sisådär 7-10 kilometer. Jag verkar klara mig hyfsat bra på ”bara mat” helt enkelt. Men så är jag ju inte ute efter att vare sig bygga särskilt mycket muskler eller eller springa en mara på rekordtid heller. Jag är bara en förhållandevis flitig motionär som vill hålla mig frisk och stark i vardagen..

  [Svara]

  Ida svarar:
  april 1st, 2014 at 11:39

  Så enkelt är det. Du har ett upplägg som funkar för dig. Enough. Intressant att du tar upp ”bygga särskilt mycket muskler”, jag kommer snart att återkomma till det ämnet. Jag håller nämligen på med ett ”bygga muskler på vanlig mat”-experiment.

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Jeanette skriver:

  Hej Ida! Jag tycker att det är intressant att du kopplar samman matvanor med perioder i ditt liv då du mått bra/ mått mindre bra. Vi har alla olika relationer till mat, men jag får inte uppfattningen att du resonerar på det viset längre? Gällande äta för att träna eller tvärtom är min inställning både och, jag äter bra mat för att orka hålla igång men jag klämmer inte en semla av samma orsak, då handlar det bara om att det är så himla GOTT!

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Maria skriver:

  Har precis kommit igång ordentligt med träningen efter stor viktnedgång och är så peppad att få ett hälsosamt ”vanligt” liv. Tycker dock att det lätt går till överdrift med mat, dieter osv. Blir därför otroligt glad över ditt kloka inlägg kring mat. Kämpar varje dag med att ha ett okomplicerat och normalt förhållande till mat efter många år med matmissbruk i varierad form. Vill bara bli en frisk, stark, glad mamma till mina barn som orkar med en härlig vardag och trivs med mig själv, men det är ju inte så bara. Tack för inspirationen.

  [Svara]Lämna kommentar