Jaha. Ska det regna nu också? Tips från coachen

20130911 kl 15:50 » Kläder, Löpning, Okategoriserade, prylar
Alla Kan Träna

ida_4_3

Efter en fantastiskt fin sommar och en solig början på hösten har man nästan glömt bort hur regnigt, blåsigt och kallt det kan vara i november. Själv är jag en van året-runtlöpare och har en löpargarderob som är anpassad efter det men det gäller säkert inte alla. Igår fick jag en överraskning när det regnade timmarna före mitt löppass vilket resulterade i att flera drog sig ur träningen. Jag vill inte verka dryg eller förnumstig nu men ärligt talat – vi ställer inte in ett pass för att det regnar. Det finns inga dåliga väder. Punkt slut.

För att hjälpa de av er som kanske är nya inom löpningen eller inte är vana att springa oavsett väder tänkte jag tipsa lite om hur man kan tänka med klädval genom några enkla punkter.

1. Välj inte bomull.
2. Är det 15 grader eller varmare, välj exakt samma kläder som om det inte hade regnat. Ta inte på dig en massa extra kläder, dom blir a. blöta och b. tunga
3. Är det 5-15 grader och regnar välj lång ärm och kanske långa ben, om du är normalvarm. Gärna tunn merinoull som inte kyler när det är blöt. Någon fryslort kan behöva en tunn vindjacka eller väst och något på huvudet.
4. Börjar det närma sig nollan och regnar behöver de flesta långärmad tröja och vindjacka, mössa, vantar, långa tights, kanske flossade och endel trivs bra i en lite tjockare strumpa, även här är merinoull bra.
5. Ta så lite kläder som möjligt, frys gärna lite i början av passet. Då brukar det bli lagom efter en stund. Att springa i blöta kläder är skönare ju mindre kläder man har på sig.
6. Regnkläder är inte för att springa i, om du inte är ute på en längre expeditionsliknande löpning/trekking vilket du säkert inte är.

Tipset generellt är att tänka att man BLIR blöt, inte att man INTE ska bli blöt. Mitt absolut bästa klädtips är Icebreakers tröjor i merinoull som finns med kort och lång ärm och i lite olika tjocklekar. Ett plagg som funkar i stort sett året runt. Jag brukar köpa herrsmall på rean, då blir dom lite för långa i ärmarna och går att dra ner i ryggen, vilket jag gillar. På bilden en i dammodell och senaste färgen som jag hittade på addnature.com

L_ICEBREAKER_OASISLSCREWE_2

Väst är ett underskattat plagg också(inte fleece eller dun utan en tunn skalväst), här en från Haglöfs också från addnature.com

L_7318840000009_601644_1

Share


4 kommentarer på “Jaha. Ska det regna nu också? Tips från coachen”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Erika skriver:

  TACK för välbehövligt inlägg /Nybliven löpare

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anki skriver:

  Tack för tipset gällande tröja. Beställde en för nästan halva priset på addnature och ett par strumpor. Nu ska här springas i ur och skur. ;-) :-D

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Cecilia skriver:

  Borde läst detta igår innan jag sprang – för även om det hade regnat hela dagen var det ju fortfarande augusti utomhus, inte oktober som jag trodde. Jag svettas fesatan fortfarande, eftersom jag tog på mig en löparjacka med FLEECE i ärmsluten. Tackskajagha för den upplevelsen.

  [Svara]

  Ida svarar:
  augusti 19th, 2014 at 15:32

  Haha!

  [Svara]Lämna kommentar