Livet och en yoga-fråga

20141212 kl 13:38 » Kroppen, Okategoriserade, Skallen, Yoga
Alla Kan Träna

Livet är bra just nu. Sådär bra så att en strulig dag liksom inte gör så mycket, man bara lägger den till handlingarna och fortsätter. Jag hade en typisk Ida-dag igår efter jobbet, det vill säga jag for fram och tillbaka, bar tunga grejor, gjorde affärer, och hade allmänt många saker på gång samtidigt. Barn som var hungriga, en telefon som ringde och så lite Murphys law mitt i allt. Sälja en takbox och inte hitta nyckeln till exempel, inte en av mina ljusare stunder.

Jag mår väldigt bra, och har haft en så bra vecka. Förra helgen kom min kompis Linda med sin soon to be treåring och gjorde en heldagsvisit. Vi myste med alla våra barn, bakade, pratade och stökade. Kanske det bästa vi gjort tillsammans på länge. Det är lätt att glömma att den där pratstunden i köket är det som verkligen betyder något. Det toppades med ett riktigt bra långpass på söndagen och sen har arbetsveckan varit störtbra. Jag börjar bli lite varm i kläderna(ljummen i alla fall) och känner väldigt mycket engagemang och glädje inför det jag ska göra på jobbet framöver. För mig är det en jätteviktig pusselbit för att må bra.

Tre löppass har jag fått till under veckan, och två styrka. I eftermiddag blir det yoga och under helgen är målet att skrapa ihop 36 kilometer. 14+22 blev 36 sist jag kollade så det är planen. Jag fick en fråga här på bloggen om det här med att yoga och jag tänkte förklara hur jag tänker.

David skrev: ”Du skrev ”yoga, det är som balsam för löparkroppar det”. Chipsen antar jag att det var på skämt, men det skulle vara intressant att få läsa mer om hur Yogan hjälper dig i hård träning och tävlande. ”

För mig är yoga ett perfekt komplement till min vanliga träning. Jag cyklar och springer mycket vilket gör att jag belastar kroppen ganska ensidigt. Benen får jobba monotont i samma rörelsemönster, timme ut och timme in. Det gör att jag känner mig stel eller orörlig, ofta båda delarna, på ganska förutsägbara ställen på kroppen. Vaderna är ofta spända och baksidan på låren är en akilleshäl där jag både kan få kramp och bli väldigt stel. Den ena skinkan ger sig till känna ibland och eftersom det alltid är på samma sida beror det på en obalans i min kropp som jag gärna vill göra bättre. I tillägg till det har jag ett kontorsjobb, vilket gör att jag sitter ner på dagarna och jobbar med händerna framför kroppen. Jag styrketränar mycket för att bli starkare i rygg och axlar men det monotona knappandet på tangentbordet hjälper inte precis till med rörligheten mellan skulderbladen.

Yoga ger mig ett tillfälle att fokusera på stretch, rörlighet, styrka och balans som ingen annan träningsform gör. Jag får sträcka ut baksidan på kroppen och jag får tid att känna efter och uppmärksamma olikheter i kroppens sidor, styrkor och svagheter, vad som hindrar mig och vad som tar mig framåt. När jag yogar regelbundet märker jag stor skillnad, jag är mjukare och har en bättre rörlighet och jag återhämtar mig fortare efter ensidiga träningspass.

Dessutom är yoga bra som avslappning för mig. Jag är inte en person som slappnar av särskilt mycket i vardagen, utan kör mer on-off. Lägger jag mig ned så somnar jag. När klockan ringer sätter jag fötterna på golvet och går upp. Hängmattor, solstolar, TV-soffor och rosévin i solnedgång ingår inte i mitt liv. Yoga är ett bra tillfälle att slappna av aktivt, det är en stund på dagen då jag inte fokuserar på något annat än mig själv, jag släpper alla tankar och är för stunden. Så lugn som jag känner mig efter ett yogapass är jag aldrig annars.

Just det – Happy Friday!

0A9C096F-F6FB-4CAA-A534-DD7AFD075C30iphone_photo

Share


Lämna kommentar