Så börjar man

Alla Kan Träna

Att springa är ingen raketforskning. Ju mer du tränar desto bättre blir du. Typ. Men en plan bör man ändå ha, ett upplägg att hålla sig till. Då tänker jag så här:

Du är nybörjare eller mkt ovan löpare – kör två pass per vecka där ett är intervall med fokus på fart och ett är distans med fokus på längd. Intervallerna ska vara tillräckligt korta och med tillräckligt lång vila för att du ska orka köra järnet, dvs nära max. Efter hand kan du köra längre intervaller med kortare vila. Distanspasset ska gå sakta och vara länge, det kan i princip inte gå för sakta. Öka med en km per vecka.
Du börjar bli lite varm i kläderna – kör tre pass per vecka där ett är intervall, ett distans och ett myspass.
Du är lite mer målinriktad och vill bli snabbare på en viss sträcka eller tränar är ett visst lopp – kör tre pass där ett är intervall, ett distans och ett backe. Kör regelbundna snabbdistanspass, d.v.s maxa på en distans kortare än tävlingsdistans.
Du har löpningen som huvudfokus – kör fyra eller fem pass, där ett är intervall, ett distans, ett backe och två myspass/fartlek/transportlöpning/snabbdistans. Börja tänka att varannan vecka är tyngre och varannan lättare. Ena veckan kör du kanske två intervallpass och nästa vecka två myspass. Ena veckan är kanske långpasset lite längre och nästa kortare.
Det finns lika många teorier som löpare men så här tänker jag att man kan bygga upp grunden i löpträningen. Det viktiga för att utvecklas som löpare är variationen.