Lunchlöpning med backintervall

20131120 kl 15:18 » Backpass, Löpning
Alla Kan Träna


Idag gästspelade jag som inspiratör i gruppen ”Forshaga lunchjoggers”, en nystartad löp- och facebookgrupp som springer tillsammans varje onsdag lunch. Mitt mål var att inspirera gruppen att våga testa intervaller istället för den vanliga lunchjoggen och jag tror kanske att jag lyckades. Det finns flera fördelar med att byta ut ett kortare pass som lunchjoggen mot ett lite intensivare och den främsta är ju att alla kan vara med. Låter det konstigt? Är det inte svårare att få med alla om det går fort? Inte alls. Låt den långsammaste bestämma tempot på uppvärmning och nerjogg och kör eget tempo på intervallerna. I en backe kan den lite snabbare löparen springa fler gånger eller längre upp i backen. På platta intervaller kan den snabbare springa fler varv eller jogga tillbaka mot den långsammare så att man möts lagom till nästa intervall börjar. Det finns många sätt.

Forshaga lunchjoggers fick springa lite långsam uppvärmning på stig och i elljusspåret och sen gjorde vi ett antal backintervaller i en seg backe som kallas Svarthultsbacken i folkmun. Oklart varför. Alla sprang backen i egen takt och joggade ner. Vi var i själva backen i ungefär 20 minuter och sen joggade vi sakta tillbaka. Har ni 40 minuter till lunchträning så kör 10 minuter lugnt, 20 minuter med något slags intervallupplägg och 10 minuter lugnt. Det blir så mycket mer effektiv träning än 40 minuter jogg och är man dessutom en grupp så kan man heja på varandra på ett helt annat sätt.

Share


3 kommentarer på “Lunchlöpning med backintervall”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Katarina skriver:

  Vad trevligt med lite aktivitet i Forshaga. Tror du att det finns möjlighet att hänga på nå’n gång? Jag jobbar ofta hemma nå’n dag eller två per vecka – även om man inte jobbar på F-haga kommun?
  /Katarina

  [Svara]

  Ida svarar:
  november 22nd, 2013 at 13:56

  Finns du på facebook Katarina?

  [Svara]

  Katarina svarar:
  november 23rd, 2013 at 22:58

  Jajamän. Försökte hitta gruppen men lyckades inte

  [Svara]Lämna kommentar