Nya favoriter – om skor

20140717 kl 20:37 » Okategoriserade, prylar, Skor
Alla Kan Träna

imageNär det gäller löparskor finns det hur mycket som helst att skriva. Jag får ofta frågor om skor och skoval och diskuterar gärna i oändlighet fördelen med den ena hälkappan eller den andra snörningen. Nördigt, jag vet. En sak är säker när det gäller fötter och skor – alla är unika. Några har breda fötter, andra långa tår och vissa höga fotvalv. Någon får alltid skav i hålfoten och en annan sliter ut tyget på ovansidan innan sulan är nött. Ska jag ge något generellt råd är det att prova sig fram till något som passar bra på just den foten och till den kroppen man råkar ha. Behovet av dämpning eller grepp kan ändra sig när man blir mer tränad eller byter underlag så det kan vara bra att vara öppen för förändringar och inte alltid köra på gammal vana.

Under våren och sommaren har jag haft ett samarbete med Merrell och fått testa en hel hög modeller, allt från barfotaskor till kängor. Jag har sprungit i tre par olika löparskor och även testat människoskor(skor icke för träning, reds anm.) i den mån jag faktiskt använder sådana. För mig har Merrellskorna varit något helt nytt, inte alls det jag är van vid. Jag har säkert 20 par löparskor i hyllan och gillar minst hälften, jag skulle säkert kunna rangordna dom också men då blir inlägget så trist. Min fot är bred och jag har inte längre behov av särskilt mycket dämpning, även om jag föredrar en mer uppbyggd sko vid längre sträckor. Jag springer på alla underlag och i alla väder och Merrellskorna har blivit nya favoriter att springa i.

Jag har sprungit i Bare Access på asfalt, AllOut Fuse i terräng och AllOut Rush på längre sträckor(lite mer dämpning och grövre mönster). Alla tre sitter som gjutna runt mina korta tår och breda fötter. Jag älskar passformen, det låga ”droppet”(nivåskillnaden häl/tå) och att dom är så slitstarka och rejäla trots att dom är lätta. På Åre Extreme Challenge sprang jag i Merrell och i helgen på Sportkullan likaså. Trots, eller kanske tack vare, att jag kan ha en tightare sko när den passar bättre, har jag inte dragit på mig några blånaglar de sista tävlingarna. They are keepers, helt enkelt.

Önskelista till Merrell:
– dubbar
– snabbsnörning
– löstagbar innersula

I övrigt har ni lyckats göra en svårflörtad och superkräsen allväderslöpare nöjd.

Share


1 kommentar på “Nya favoriter – om skor”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)linn skriver:

  Det låter som om vi har väldigt lika fötter så det här inlägget var guld för mig.

  Vilka Merrel är mest allround anser du?
  Egentligen behöver jag två-tre par.
  Vardag. Gymkort (pass, marklyft,knäböj). Jogging.

  [Svara]Lämna kommentar