Nybörjartips och längdåkningskärlek

20131129 kl 17:16 » Okategoriserade, Skidor
Alla Kan Träna

bild (7)
Hanna

Hanna, min trettonåring, och jag är i Ramundberget och åker längdskidor. Vi har aldrig varit här förut, bara hört talas om hur bra det är. Jag har närt en dröm att åka till Vemdalsskalet, och till Ramundberget/Bruksvallarna, så nu uppfyller jag den ena. I Funäsfjällen totalt sett, där Ramundberget är en del, finns 300 km pistade längdspår och 450 km rösade leder, det är mer än man kan fatta. Idag valde vi att åka här i Ramundberget och imorgon kommer vi att åka i Bruksvallarna och ta en tur upp på fjället. Det är fantastiskt att det går, trots att det fortfarande är november och stora delar av Sverige är snöfritt.

Det var så härligt att komma igång med skidåkningen för säsongen. Det känns alltid lite nervöst och ovant, precis som när man börjar cykla stig på våren, eller ska simma i en sjö för första gången på länge. Kan jag det här? Kommer jag ihåg hur man gör? Det tar en liten stund och sen känns det som vanligt. För min del kändes det vanligt, men ovanligt. Jag är mycket starkare efter all bålträning, det känns tydligt. Att kunna utnyttja det är en tekniksak såklart, och jag är ingen särskilt duktig skidåkare, men jag kände mig ändå väldigt stark. Hanna stortrivdes också i spåret. Hon har alltid älskat att åka skidor, men aldrig varit så sugen på att tävla. Hon gillar att åka och njuta, liksom. Stanna och vila lite, titta på saker, gå ur spår ibland och låta folk åka förbi. Vi är inte släkt ;-)

Jag känner mina bloggläsare så jag vet vad du tänker nu. Du tänker: Jaha, det var ju roligt för henne men hur ska jag kunna göra det där?
1. Jag har inga skidor
2. Jag kan inte valla
3. Jag åkte skidor i skolan och det var jättejobbigt/svårt/kallt
4. Familjen vill åka slalom när vi är i fjällen

Då svarar jag så här:
1. Investera i ett par skidor, inte billigaste paketet men något mellanting duger oftast bra. Det är en engångskostnad som väldigt snabbt blir ingenting i jämförelse med t.ex. en veckas liftkort. Du behöver inte satsa på Kallas klass på skidor, så länge du inte satsar på att köra ikapp henne. Då det gäller stavar är dyrt=lätt och bra, men inte för medelmotionären. Fleratusenkronorsstavar går lätt av och är lite overkill. Det viktiga är att du köper med en riktig handledshållare(heter det så) och inte bara en rem.
2. Köp inte vallningsfritt!!! Det är förbjudet. Köp tejp och sätt på, eller be hen som säljer skidorna till dig att sätta på tejpen. Vallningstejp är en jättesmart uppfinning som funkar kanon för vanliga motionärer och kan sitta hela vintern. Du har inte Hellners glid men å andra sidan har du ju inte hans teknik heller. Vill du inte ha tejp så är det faktiskt inte jättesvårt att fästvalla. Sök på youtube och gör det enkelt. Glidet är svårare och kan vara värt att lämna in. Nya skidor måste du få preparerade.
3. Glöm det. Det är nya tider nu. Det är jättekul/inte så svårt och kläderna är bättre. Inga lovikavantar liksom.
4. Bra. Nu kan ni göra båda. Om familjen inte delar ditt nya intresse är det ingen ko på isen. Du hinner göra båda på en vecka. Inte? Ta varsin matdag så minskar du din arbetsbörda med 75% och kan åka skidor istället.

Själva åkningen? Det är inte så svårt som det verkar. Några bra saker att tänka på:
1. Spänn dig inte. Slappna av och det kommer att gå 400% bättre. Dessutom slår du dig inte så mycket om du ramlar avslappnad.
2. Böj på knäna i nedförsbacken. Ju brantare desto mer böjer du på knäna.
3. Bra fäste handlar inte om bra valla utan om att trycka ner skidan. Din kroppstyngd ska växla från ben till ben och du ska trycka ner fästvallan i underlaget. Annars blir det som att hålla två kardborreremsor i närheten av varandra och tro att de ska hålla ihop. Du lär dig tekniken genom att träna utan stavar.
4. Man stakar inte med armarna utan med magen.
5. Lär dig ”stakning med frånskjut” – kolla här: Elin Ek visar skidåkningstekniker, det är en kanonteknik som är väldigt användbar om man inte är så van att åka, och inte så stark att man orkar stå och staka länge.
5. Hitta en rytm, en fart som du orkar hålla och mala på med. Först när du hittar en lagom ansträngningsnivå kommer det att vara roligt och möjligt att börja flytta gränserna framåt.

Kika gärna på Skideoteket, där Svenska skidförbundet ger massor av bra info och tips.

Till sist ska jag fira min femtondeplats på den där ”inflytelserika-blogg-listan” med att vara lite ”bloggisch” – håll i er nu – och publicera en bloggposebild.

bild (8)

Share


5 kommentarer på “Nybörjartips och längdåkningskärlek”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annika Hillerström skriver:

  Vi var i Säffsen på Påsklovet, jag lånade dina längdskidor för att åka 1 dag. Det blev 2. Lugnt, avslappnat inga köer eller olyckor (förrutom pappan jag körde på som inte flyttade på sig när jag skrek ”ur spår”:-) De andra i familjen åkte slalom. Tror det var min bästa skidsemester någonsin faktiskt. I år har jag egna skidor. Tack coachen!!
  //Nöjd granne.

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Theres skriver:

  Dödslängt till skidor och snö! I år ska jag lära mig utan stress!

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annette Svensson skriver:

  Stort grattis! Förvånad dock över att du inte kommer högre upp, men det måste bero på att läsarna inte hittat dig än. Du är helt klart bäst – mycket bättre än de flesta före dig på listan!
  Det där med längdskidorna hoppar jag dock över då det så sällan faller snö där jag bor. Rullskidor lockar inte.

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)SpringSara skriver:

  Låter härligt! Jag har allt här hemma nu. Tejpade skidor och stavar som är lagom dyra! Fick tom hem ett par längdskidbyxor i dag! Låt snön falla!

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sabina Blunck skriver:

  Tack för tipsen om längdåkningen!
  Själv brukar jag också vara i Bruksvallarna/Funäsdalen, men mest på sommaren för att flugfiska/vandra, men eftersom jag planerar att börja åka längdskidor så blir det säkert fler turer upp till fjällen under vintern också :)

  [Svara]Lämna kommentar