Om att ha fettgenen

20141106 kl 20:57 » Kost, Kroppen, Okategoriserade
Alla Kan Träna

Som träningsbloggare blir jag erbjuden att testa produkter och tjänster ganska frekvent. Om jag skulle tacka ja till alla ”samarbeten” vore livet fyllt av testjobb och kontot tomt på pengar. Riktigt stora träningsbloggare kan tjäna pengar på det här viset, men det handlar då om att tacka nej till 99% och ta bra betalt för 1%. Att marknadsföra produkter i utbyte mot själva produkten blir inte ekonomiskt försvarbart helt enkelt. För en mellanbloggare som jag själv är det nästan omöjligt att ta betalt i en omfattning som täcker arbetskostnaden och värdet på marknadsföringen, varför den här typen av tester för min del blir mer att tacka nej till 99% och göra den sista procenten för att det är roligt och relevant för läsarna. Bloggare som testar allt från juice till batterier gör det sannolikt som en hobby, och har mest troligen inget annat att göra med den tiden som kan ge en intäkt, eller så är de inte intresserade av att tjäna pengar på det utan gillar bara själva konceptet.

Jag föredrar att ha några få samarbeten som är mer seriösa och långsiktiga, där jag jobbar med några företag mer intimt. Jag har då valt samarbeten som är relevanta för er läsare och produkter eller tjänster som jag kan stå för. Det är också viktigt med öppenhet och ärlighet tycker jag, att jag kan skriva vad jag tycker och att båda varumärkena trivs och gynnas av samarbetet. Jag samarbetar till exempel med Merrell, Röhnisch och Scott, vilket syns här på bloggen.

Hur som helst – för länge sedan blev jag erbjuden att göra två tester från ”Yes/no-test” – ett för att se om jag har den s.k. ”fettgenen”, d.v.s. anlag för övervikt, och ett för klassificering av muskelegenskapen, d.v.s. om jag har uthålliga eller explosiva muskler. Jag lät testerna ligga ett tag men har nu fått en analys gjord.

”Fettgentestet”(Det är jag som kallar det fettgentest) är ett DNA-test som visar vilka genvarianter man är bärare av och visar om man tillhör den grupp av individer som har en genetiskt ökad risk för övervikt och fetma. Man får också information om hur BMI kan förändras vid ett högt intag av omättade fetter eller vid en kost bestående till stor del av fett och genetisk risk för förhöjda blodvärden.

Mina resultat visar att jag har ”fettgenen”, alltså ökad risk för övervikt och fetma MEN har inte stor risk att få högre BMI av omättade och fleromättade fetter utan ska undvika mättade fetter.

”Muskeltestet” är ett test som visar just mina genetiska förutsättningar för muskeluppbyggnad. Två människor som tränar och äter exakt lika kan utvecklas/prestera helt olika beroende på sin gentyp. Testet visar hur jag teoretiskt sett kan optimera min träning med avseende på träningsform, intensitet och tid för återhämtning.

Mina resultat visar att jag har anlag för explosivitet i mina muskler och därmed har lätt att bygga muskler och att musklerna har förmåga till snabb och explosiv kraftutveckling.

84D6735C-F4E4-492C-A490-9D04C6A36B00iphone_photo

Om jag går igång på allt det här? Kanske. Både och. Jag tillhör väl inte direkt typen som tycker att man ska testa sig i tid och otid utan prioriterar en bra känsla i träningen och vardagen framför att se bra ut på bild eller ha en massa provresultat att analysera. Jag inser också att de allra flesta tester inte har något egentligt syfte. Det blir mest ett ”jaha och vad ska jag göra med den informationen?” Däremot är jag ganska nyfiken av mig och tycker det är intressant att läsa om den här typen av teorier.

Reflektionerna jag gör kring kosten är att jag mår bra av typ medelhavskost, vilket jag egentligen redan visste. Mycket mättat fett i kosten har jag aldrig mått bra av, t.ex. kan jag inte äta pizza med ost och andra överdrivet feta saker. Att jag har lätt att lägga på mig har jag också alltid vetat. Det frestar mig lite att börja äta ännu mer bra fetter, testerna indikerar ju att jag ”har råd” med det, och att i ännu större utsträckning byta ut animaliska och mättade fetter, vilket jag redan gör.

Reflektioner kring muskeltyp – ja, vad ska man säga. Jag har valt en extrem uthållighetsidrott och det kommer jag inte att sluta med. Min kroppstyp kanske egentligen inte är optimal för det men för mig gör det ingen skillnad. Kom igen när det finns ett test att göra som talar om ifall man har det som krävs inne i skallen :-)

multisport

Share


3 kommentarer på “Om att ha fettgenen”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Marlene skriver:

  Himla spännande tester tycker jag :-)

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anna B skriver:

  Älskar bilden när du håller på att trilla ner från trädet:)

  Så härlig och ärlig och klok du är när det kommer till samarbeten. Jag tänker att det också handlar om vilket tilltal man har till sina läsare och vilken ton man har i texten.

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Clara skriver:

  Vad kul att läsa! jag har både fettgenen och ska undvika allt fett :) Skrev om det här http://erdoderdo.com/2014/05/20/dna-tester-for-hemmabruk/

  [Svara]Lämna kommentar