Om låneord i bloggosfären, eller att ha en språkhitler inombords

20140925 kl 09:16 » Okategoriserade
Alla Kan Träna

Alldeles nyligen läste jag minst ett par artiklar och inlägg om låneord i svenskan där man refererade till det gamla klassiska citatet ”Man bör inte använda utländska låneord i de fall det finns en adekvat inhemsk vokabulär disponibel”, sagt av Gunnar Sträng i Sveriges riksdag för sisådär femtio år sedan. Som ni kanske anar tycker jag att det där fortfarande stämmer, men har för länge sedan insett att ska man träningsblogga och leva runt i sociala forum fungerar det inte att vara rabiat i språksammanhang. Det håller jag inombords.

Idag sitter jag och läser igenom c-uppsatsen ”Squat or knäböj?” som Caroline Östberg har skrivit. Caroline kontaktade mig i våras och frågade om hon fick använda min blogg som referensobjekt i uppsatsen, vilket jag tyckte var jättekul. Bloggen var i gott sällskap i referenslistan bland riktigt stora bloggdrakar som LofsanTrend o träningColting PT-FiaErdoderdo och några till.

Caroline har undersökt förekomsten av låneord utifrån s.k. ”code-switching”, alltså när den som skriver växlar mellan två språk i löpande text. Instressant läsning för en språkintresserad bloggare, och kanske för någon lika insnöad läsare? Läs gärna Carolines uppsats här.

Själv är jag oftast medveten om att jag använder engelska ord i texten, vissa gånger eftersom jag inte ser något alternativ eller helt enkelt tycker att det svenska orden är sämre och andra gånger för att följa strömmen och få bättre flyt i texten för läsaren, som jag vet är van att läsa engelska ord i träningsbloggar. Ett av de mer intressanta styckena i uppsatsen handlar om ordet ”marathon” eller snarare stavningen av det samma. Jag har valt att genomgående använda den engelska stavningen, även om det retar mig lite och jag måste motstå reflexen att ställa mig upp och skrika ”det stavas faktiskt maraton!”

Vilket ord skulle du vilja ställa dig upp och skrika om, i Gunnar Sträng-anda? Du får bara välja ett! Have a nice day!

10694226_10152796794242577_3682914757990971521_o

 

 

Share


17 kommentarer på “Om låneord i bloggosfären, eller att ha en språkhitler inombords”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Mia skriver:

  Legday! Vore mycket festligare om alla skrev bendag ;)

  [Svara]

  Cykelkatten svarar:
  september 25th, 2014 at 10:03

  Haha fast då kan det ju liksom misstänkas va nåt reumatikerförbundet ägnar sig åt ;) Ben är ju inte bara legs… Men håller me!

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Bettan skriver:

  Push-ups! Det heter armhävningar!!! ;-)

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Hannah skriver:

  Intressant läsning! :)

  Kommer tyvärr inte in på uppsatsen, den länkar lokalt till din dator (C:\Users\iasn04\Downloads\C-essay_final.pdf).

  [Svara]

  Ida svarar:
  september 25th, 2014 at 11:36

  OK, kollar!

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Cecilia skriver:

  SQUATS!

  Det heter knäböj!

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sussi - Livet i söder! skriver:

  Språkpolis är jag med, men det finns saker jag stör mig på BETYDLIGT mer än användningen av engelska ord. Men ett exempel är ju – Cardio. Det är ändå alltid någon som frågar vad det betyder när folk skriver det, så varför inte bara skriva konditionsträning? ;-)

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Annika skriver:

  Burprees. Totalen hette den förr…?!

  [Svara]

  Annika svarar:
  september 25th, 2014 at 12:49

  Burpees…

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anna skriver:

  Hej! Länken fungerar inte, vore kul att se vad hon skrivit.

  [Svara]

 8. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sara M skriver:

  Ooooo. Jag har något ej träningsrelaterat men ack så vanligt som ger mig klåda i hela själen. Te. Drycken. Gjord på blad från te-busken. Stavas inte the, té eller (rys) thé. Utan te.

  [Svara]

 9. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Maria A skriver:

  Ibland blir det konstigt när de gamla svenska orden används..
  Min dotters tränare pratade om upp-sittningar och det var knappt att jag förstod vad han pratade om..
  Sit-ups!!

  [Svara]

 10. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sigrid skriver:

  Jag säger bara skum tomte snor unge (och ber att kanske få återkomma i frågan om engelska låneord). :-)

  [Svara]

 11. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Kari skriver:

  Måste det vara träningsrelaterat? För jag hatar embracera så väldigt mycket och vill gärna få lite stöd!

  [Svara]

  anna svarar:
  september 25th, 2014 at 21:15

  Jag håller med och lägger till supportera. Det heter stötta.

  [Svara]

 12. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Maria skriver:

  Kan leva med marathon. Men halvmarathon… Gaah!

  [Svara]

 13. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sigrid skriver:

  Chilla och softa. Lika skönt att vila och ta det lugnt!

  [Svara]Lämna kommentar