Orientering für alle?

20130421 kl 08:49 » Orientering, Uncategorized
Alla Kan Träna

Jag kan inte orientera. Eller rättare sagt jag har aldrig tränat eller tävlat i orientering, jag har aldrig lärt mig av någon hur man gör och jag är inte särskilt bra på det men jag tar mig fram och klarar lite enklare orienteringsutmaningar. Däremot tycker jag att det är väldigt roligt, och jag provar gärna när jag får tillfälle. Jag har varit ansvarig för orienteringsmomentet på några multisporttävlingar men oftast håller någon annan i kartan.

Orientering är nog egentligen en sport som kan passa många, även om jag märker att det finns ett visst motstånd mot sporten och mycket förutfattade meningar. Jag rekommenderar verkligen dig som har funderat på saken att prova. Hör av dig till någon förening i närheten, det finns aktiva klubbar precis överallt och kolla när de har någon nybörjarkurs eller motionsorientering som du kan testa. Hör med något av barnen om ni ska göra det tillsammans. Ni behöver ju inte börja för att sikta på att bli elitorienterare, ni kan göra det med målet att klara av att läsa kartan till husbehov. Det är ganska bra och allmänbildande. När man får lite flyt i orienteringen är den även bra som ett slags intervallträning, det blir naturliga fartökningar och naturliga pauser.


Friska Karlstad

I Karlstad finns det kartor att få tag i på sommarhalvåret och pinnar utställda över hela stan med omnejd i något som kallas Friska Karlstad. Till att börja med släpps 100 kontroller och sedan blir det fler och fler under säsongen. Det har blivit något av en folkrörelse och lockar ut massor av folk med kartan i handen. Igår var det kartsläpp för årets karta och jag har varit ute på en första sväng och tagit ett tjugotal kontroller. Idag blir det några fler när Linda och jag ska träna.

stolpe-kodlös
Plocka pinnar

På tävling under året kommer det att bli allt från att jag har hela ansvaret för orienteringsmomenten till att jag inte ens tittar på kartan. När jag ska tävla med Magnus kommer jag inte att veta i efterhand var jag har varit. Jag kan uppskatta båda varianterna. Du som är nyfiken på orientering, testa. Det kanske är din grej. Det kanske är just det som kan få dig motiverad att röra på dig. Du som har provat att springa och tycker att det är för enformigt, orientering kan vara din motivator. Dessutom är orienterare ofta genombra och heltrevliga personer, så det är inte omöjligt att du hittar några nya vänner. Try it, you might like it!

Share


9 kommentarer på “Orientering für alle?”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Linnéa Grahn skriver:

  Ett tips är också http://www.motionsorientering.se. Orientering i Karlstad varje torsdag, alla kan vara med, hur bra som helst. Man behöver inte tillhöra någon klubb, bara att komma som man är.

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Olof skriver:

  Inte posta koder på bild på bloggen va? ;) Då blir den ju ”gratis” för alla andra..

  [Svara]

  svalisida svarar:
  april 21st, 2013 at 21:20

  Oj. Tänkte inte på det.

  [Svara]

  svalisida svarar:
  april 21st, 2013 at 22:24

  Och nu har jag fixat. Gefixt

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Charlotta Malm skriver:

  Roligt att du lyfter fram orientering! Tror precis som du att många skulle tycka om att orientera om de provade en gång till efter den där gången man gjorde det i skolan…
  / Charlotta

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anna Löfgren skriver:

  Jag slog till på kartan här hemma vid. Nu ska hela familjen ut i skogen.

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Bloggen öppnar dörrar | Alla kan träna skriver:

  […] blev mitt inlägg om orientering uppmärksammat på Svensk Orienterings facebooksida, vilket gjorde att en massa orienterare surfade […]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Team Snorsporta skriver:

  Mer orienteringstips: https://www.facebook.com/snorsporta/info

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Friska Forshaga också | Alla kan träna skriver:

  […] tecken. Först cykel till kartsläpp i Friska Karlstad, som jag skrivit om förut i det här inlägget och även med dom här raderna. Lite gästbloggande blev det för ett tag sedan också. Till […]Lämna kommentar