Preparatus supervivet

20140519 kl 15:49 » Multisport, Naturupplevelser, Resor, Tävling
Alla Kan Träna

”Den förberedde överlever” är Försvarets överlevnadsskolas motto. Mitt kommande fotouppdrag kommer nog inte vara ett test av mina kunskaper inom det området, även om det är helt annorlunda än många av mina tidigare fotouppdrag. Däremot gillar jag andemeningen med mottot. Är man förberedd är sannolikheten större att man lyckas.

Mitt uppdrag kommer vara att fotografera Cinnober Adventure Team vid deras deltagande i multisporttävlingen Expedition Afrika. Tävlingen pågår i ca 6 dagar och sträcker sig över 50mil i svårframkomlig terräng. Deltagarna brukar säga att när man står på startlinjen är halva jobbet gjort. Så pass mycket planering och förberedelser är det för lagen som tävlar.
Även om jag inte kommer maxa min kropp i närheten av vad lagen gör så krävs mycket förberedelser. Att fotografera tex. ett bröllop kräver också mycket förberedelser men på ett helt annorlunda sätt. Vid bröllopsfoto så har jag rekat flera olika platser för fotografering, lämpliga för både regn och solsken. Jag vet vilka grundposer jag ska ta och sedan improviserar jag resten. Utrustningen har jag i bilen nära fotograferingsplatsen och jag behöver ingen annan utrustning än mina fotoprylar. När jag är klar med fotograferingen så åker jag hem och läser in bilderna i datorn.

Att täcka ett sådant här event är helt tvärt om. Jag har ingen aning om platserna för fotograferingarna, allt är hemligt fram till starten. Jag måste vara beredd att ta bilder samt skydda min utrustning i alla väder. Jag har mycket mindre möjligheter att styra motiven för att ta bra bilder, allt måste improviseras på plats. Platserna för fotograferingarna kan vara timmar av promenad från närmaste väg och jag måste göra bedömningen av vilken utrustning som behövs när vi är framme, samtidigt som jag inte vill bära för tungt. Väskans utrymme skall fyllas med utrustning, mat och extrakläder. Att hitta rätt balans av dessa tre storheter blir en utmaning. Efter fotograferingen så kan det bli bil till nästa plats där vi övernattar i tält. I tältet redigerar jag bilderna på min iPad för att sedan göra kortare inlägg på bloggen, Facebook och Instagram så att ni hemma i Sverige kan följa lagets framfart.

Dessa två olika typer av fotograferingar har sina egna utmaningar och jag ser verkligen fram emot att åka ned till Sydafrika på onsdag.

Jag heter Martin Westerstrand och kommer dessa två veckor skriva här på Idas blogg. 2010 startade jag ett företag inom fotografi och fotograferar mest bröllop och familjefotograferingar. Dessutom håller jag fotokurser som är mycket populära. Jag jobbar normalt i Försvarsmakten men har fotografin som en bisyssla. Håller efter sommaren till i Kalmar och om ni är intresserade av mina tjänster så får ni gärna titta in på min sida www.mw-fotograf.se eller http://www.facebook.com/MartinWesterstrandFotograf

Följ laget här på bloggen eller https://www.facebook.com/allakantrana. Bilder kommer även på Instagram så följ gärna @allakantrana, #CinnoberAdventureTeam, #mwfotograf för att få de senaste bilderna.
Arrangören har en egen sida där man kan se lagens framfart med hjälp av GPS-tracker. Kolla in denna länk: http://www.kineticgear.org

Ha de bra hemma i Sverige så hörs vi snart igen :D

/Martin

20140519-154740-56860393.jpg

Share


3 kommentarer på “Preparatus supervivet”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Hannah skriver:

  Spännande, ser fram emot bilderna/inläggen!

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Jocke Ras skriver:

  Vad har du gett dig in på? Jag kollar om vi inte kan bocka av nästa överlevnadsövning inom försvaret med hänsyn till vad du nu ska göra! Kan du få med dig intyg………? Kör hårt, jag står beredd med plåster och skavsårstejp när du kommer hem!!

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)SpringSara skriver:

  Lycka till!

  [Svara]Lämna kommentar