Svar om skor när det är glinkt

20141127 kl 17:46 » Löpning, prylar, Skor
Alla Kan Träna

Igår small det till. Åtminstone där jag bor. Small till och blev halkigt, eller ”glinkt” som det heter här. Glinkt, inga konstigheter.

Vad har man på fötterna då, nu när det är glinkt? Hur blir man en åretruntlöpare? Jag tar det i några steg:

1. Som min kompis Annika säger ”jag har sprungit året runt i 25 år och aldrig haft något annat än vanliga löparskor” – det går alldeles utmärkt att springa utan att tänka på dubbade skor. Det krävs bara att man är lite försiktig när man sätter ner foten.

2. Faktiskt så är det enklare att springa på halt underlag än att gå, tycker jag. Min analys är att det beror på att foten inte stöter i underlaget lika länga när man springer, det går snabbt att parera med den andra liksom.

3. Det är inte halt vid sidan av vägen eller cykelvägen, inte än.

4. Om man nu ska köpa ett par skor för vinterlöpning – hur ska man tänka då då? Jo, först och främst – var kommer jag att springa när det är halt? Kommer jag att hålla mig till grusade asfalterade cykelvägar? Då är risken att dubben slits ner och dessutom blir ganska hårda att springa på. Är mina löprundor ofta dåligt grusade cykelvägar som är mer isgata än asfalt är dubb en jättebra idé. Springer jag mest på grusväg som kan vara både knagglig och hal kan det funka med dubbat eller en grov sula. Springer jag mest i skogen? Då kanske dubb är bra men dämpning däremot överflödig, i alla fall den hårdaste.

Några recensioner på de skor jag använt de senaste åren för vinterlöpning:

Salomon-spike

Salomon Spike Cross – mycket dämpning och pronationsstöd. Bra slitstarka, hårda dubb och en ”varm” sko med Salomons egna(marknadens bästa) snabbsnörning. Minus på att man lätt stukar sig i den(gäller även Speed Cross), då skon är något svampig och instabil runt fotleden.

inov8-oroc-280-black-blue-1-aw13

Inov8 Oroc 280 – Tunn, relativt odämpad sko utan pronationsstöd. Mycket bra grepp i skogen men lite osäker på is eller klipphäll då dubben är av varianten som trycks in i sulan. För min fot har skon inte en bra passform utan är för smal och för låg runt vrist/häl. Snören som går upp i tid och otid.

pytho

Icebug Pytho – Tjock och varm sko, som är ganska hårt och tar ett tag att springa in. Bred, vilket är bra för min fot, men med värdelösa dubb där mer än hälften lossnade och ramlade ur redan första månaderna. Kanske var detta en barnsjukdom eller ett måndagsexemplar?

Asics-Gel-Kayano-20-Shoes-SS14-Stability-Running-Shoes-Red-White-Yellow-SS14-T3N2N-2101

Asics Gel Kayano – min vanliga mängdsko, odubbad med ”asfaltsula” – funkar på allt utom isgata. Dämpad och med mycket pronationsstöd.  Ska man bara ha ett par löparskor så funkar det alltid med ett säkert kort, i mitt fall Kayano, i ditt fall din vanliga mängdsko. Minus som alltid på Asics att de inte är slitstarka på ovansidan utan fort gr sönder i terrängen.

hämta

La Sportiva X Country – min favoritsko för tuff och stenig terräng, har en bra sula som odubbad funkar bra på halt underlag. La Sportiva har även särskilda dubb som kan skrivas i den vanliga sulan. Tät ovansida som inte släpper in skräp och håller snörningen på plats. Minus på att den är lite krånglig att ta av och på med kalla fingrar, om man nu ska hålla på med det.

Nu ska jag ut och prova ett par nya vinterlöpningsskor jag hoppas mycket på – AllOut Charge från Merrell. De är en vidareutveckling från AllOut Rush som jag har älskat och sprungit många mil i, bland annat både på Åre Extreme Challenge och Stockholm Extreme. AllOut Charge har en tjockare ovandel och en lite rakare sula, inga dubb men med samma greppvänliga struktur som tidigare. Jag återkommer med ett utlåtande, men har höga förväntningar eftersom Merrellskorna oftast levererar, särskilt för mina breda fötter. Obs att mina är svarta och rosa :-)

Photo 20141030201628

Share


Lämna kommentar