Tankar om att se fram emot livet

20140430 kl 13:46 » Pepp
Alla Kan Träna

Igår läste jag en fråga i ett facebookforum, det var en tjej som undrade om det fanns fler som fick ”efter-resa-depression” och tråden mynnade ut i tips på hur man tacklar tomheten efter en resa man gjort och hur man hanterar den tråkiga vardagen hemma efter att ha levt semesterliv. Frågan gjorde mig ställd, jag var med och kommenterade i tråden och insåg att det finns många som inte ser fram emot sin vardag.

Jag ser sällan bakåt. Bara framåt. Bilen har en stor framruta och en liten backspegel av en anledning. Jag älskar att åka bort och älskar att komma hem. Jag ser alltid fram emot saker som ligger framför mig och ältar väldigt sällan det som ligger bakom. Jag dröjer heller inte kvar i bra saker som ligger bakom mig utan har fort glömt. För mig är vardagen också något att se fram emot. Även på den gråaste av dagar finns det småsaker att längta till, det kanske låter klyschigt men jag lever verkligen så. Jag vaknar och längtar efter att äta frukost, ser fram emot träningen och uppskattar de små sakerna.

Alltför många ”accepterar” att leva ett liv som inte känns bra. Alltför många, inser jag mer och mer, njuter inte av vardagen utan ser den mest som något som måste dras runt. Alltför många längtar alltför mycket till få och dyrbara tillfällen. Alltför många är olyckliga i sin egen livssituation.

Jag vill uppmana dig som känner så att ta tag i saken. Livet är för kort för att inte se fram emot varje dag. För kort för att inte vara nöjd med vardagen. Om du känner att varje dag är ytterligare en dag i ekorrhjulet och inte kan känna glädje i din vardag, då är det något som inte är bra. Din situation kan bara du själv göra något åt, så gör en förändring.  Det är meningen att livet ska kännas bra, på riktigt. Det är inte meningen att du ska sätta livet på paus under tiden du fixar allt det där som måste fixas. Fixet tar nämligen inte slut och om du inte är rädd om dig själv är risken stor att du tar dig igenom livet olycklig istället för att leva det.

Gör du som du alltid har gjort får du de resultat du alltid har fått. Det gäller träningen, det gäller livet. Du själv kan skapa dig en vardag att se fram emot, det ansvaret ligger i dina egna händer. Saker att se fram emot behöver inte vara dyra, eller svåra. Skapa dig en situation du trivs med istället för att acceptera en situation du inte trivs med. Jag är glad över den plats jag befinner mig på i livet, men jag tror inte att det är en slump. Jag har varit missnöjd och jag har befunnit mig i livssituationer jag inte varit nöjd med men tagit mig ur dom med egen kraft. Det är också ett slags resa.

genus

Share


9 kommentarer på “Tankar om att se fram emot livet”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Charlotte skriver:

  Otroligt bra skrivet!

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Susanna skriver:

  Amen! Precis så tänker jag med, sen finns det givetvis fortfaranade utmaningar i vardagen ; )

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Charlotta skriver:

  Tack! Ord som jag behövde höra. Nu när jag ska göra en stor och läskig förändring av mitt liv.

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Terese skriver:

  Jag var en som kommenterade inlägget. Jag är nöjd med min tillvaro och min vardag, men ändå så brukar jag känna mig nedstämd när jag kommer hem efter semesterresor. Det hänger liksom inte ihop för mig.

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Lisa & livet från den ljusa sidan skriver:

  Jättebra skrivet, det är otroligt viktigt att trivas i vardagen, inse om man inte gör det och varför – och göra förändringar.

  Däremot hänger inte efter-res-depp ihop med det för mig. Jag är ofta visserligen lite glad att vara hemma igen också men är en sån som bokar ny resa direkt osv.
  Det handlar inte om att man vill bort från något utan till något. FÖr att dra en parallell till ditt / valfri träningsmänniskas liv så är det som att genomföra ett stort lopp och så efteråt är man så nöjd och ibland glad att det är över – men ett par dagar senare så funderar man på nästa mål. Det är ju inte för att man inte gillar att vila utan för att man älskar att träna och tävla. Också.
  Och allmänt så är ju t.ex träning bara en liten procent av ens tid, hur mkt man än tränar faktiskt… och det innebär ju inte att all annan tid är tråkig / dålig då.

  Typ.

  Jag måste alltid ha tre resor inbokade samtidigt men känner få som gillar vardagen så mycket som jag själv. :)

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Linn skriver:

  Kan inte låta bli att tänka på acceptansteorin.
  Accept
  Choose
  Take act.

  Eller soal.

  Bra förhållningssätt.

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Katarina skriver:

  Så himla bra skrivet! Jag blir så frustrerad över människor som gör sig själva till offer i vardagen, som inte vågar ta steget och förändra sin livssituation. De ser inte ens att de själva faktiskt har möjlighet och förmåga till förändring, det är alltid någon annans ”fel” att de är i den sits de är i. Då blir det någon annan som ska ”ändra på sig”.

  [Svara]

 8. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Elin skriver:

  Nu vet inte jag fullt ut vad tråden handlade om men det är vanligt att drabbas av depression när man kommer hem från en längre resa. Speciellt om man rest själv. Man har upplevt mycket och sett mycket men man har ingen på hemmaplan att prata om resan med och bearbeta sina upplevelser med, vilket i sig kan leda till en depression. Men detta är som sagt mest vanligt vid längre resor. Det behöver i sig inte ha att göra med att man vantrivs i sin vardag hemma utan helt enkelt om bearbetning. Så det finns olika infallsvinklar av detta problem. Även om det självklart är viktigast att trivas där hemma är, vart än i världen det än må vara.. =)

  [Svara]

 9. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sussi - Livet i söder! skriver:

  Så klok är du!

  Och måste skratta lite åt ”vaknar på morgonen och längtar efter frukost”, känner såå igen mig! Går hela dagarna och längtar efter nästa mål, mat är gott ;-D det gäller att se det lilla i vardagen!

  [Svara]Lämna kommentar