Uppladdningslunch och om dödsbädden

20140826 kl 15:58 » Kost, Kroppen, Skallen
Alla Kan Träna

Idag lunchade jag med en massa multisportare från klubben. Det är SM på lång distans(24-timmars) helgen som kommer och någon drog ihop en uppladdningslunch. Det blev lite snack om packning och logistik, väder och vind(bokstavligt talat), mat, kläder och såklart strategier. Det och en och annan rövarhistoria. Jag känner mig väldigt laddad nu inför tävlingen, en känsla som faktiskt inte har funnits i mig förrän de senaste dagarna. Det ska bli kul att tävla med Marcus, Henrik och Kalle och det ska bli kul att köra en 24-timmarstävling vilket jag inte har gjort sedan förra sommaren i Ljungdalen. Det är liksom både fullt ös och misär på en och samma gång, i en underbar kombination.

Mat ja. Idag åt jag lax, potatis, sås och en massa röror och sallader. Inga konstigheter. Ärligt talat vill jag ge er en uppmaning att inte göra det så konstigt. Ni som vill äta nyttigt och träna bra, ni VET ju hur man gör. Ät allt men inte alltid. Ingenting är så nyttigt att man alltid kan äta det och ingenting är så onyttigt att man aldrig kan äta det. Förbruka mer än du gör över med om du vill gå ner i vikt. Ni kan ju. Det är ingen raketforskning. Om jag uttrycker det så här då:

Saker du inte kommer att säga på din dödsbädd:

 • Jag är så glad över att jag har ätit så mycket aminosyror.
 • Tänk, ett helt liv har gått och jag har tänkt på mat precis hela tiden.
 • Det här med att testa olika dieter, det känner jag verkligen har gjort ett avtryck till eftervärlden.
 • Jag hade aldrig klarat mig så här länge om jag ätit kolhydrater.
 • Hoppas att kommande generationer lägger lika mycket tid på matfixering som jag har gjort. Det ger så mycket, liksom.

Du är inte perfekt. Jag är inte perfekt. Jag vill inte väga min broccoli innan jag lägger den på tallriken. Jag vill inte gå omkring och vara hungrig. Jag vill inte låta mat uppta all min tankeverksamhet. Jag vill inte alltid jämföra mig med andra. Jag vill betrakta min kropp utifrån vad den klarar av i första hand, hur den känns i andra hand och och hur den ser ut i sista hand.

En sak till – man behöver inte alltid visa upp sig från sig bästa sida, inte ens som bloggare :-)

IMG_6389

 

 

Share


7 kommentarer på “Uppladdningslunch och om dödsbädden”

Till kommentarsfältet »

 1. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Lisa | Grafisk form, strategisk kommunikation, foto och annat roligt skriver:

  Älskar allt med det här inlägget. Ska precis äta mellis, och nu för tiden är det liksom inte jag som väljer vad jag ska äta. Det blir smörgås med stekt ägg och tre rutor av Marabos apelsinkrokant, för det har illamåendet/bebisen bestämt. Om illamåendet får bestämma blir det förresten frukostmat hela dagen. Kul.

  [Svara]

 2. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Kari skriver:

  Ungefär så där brukade jag också betrakta min kropp, fram tills jag fick diskbråck och inte kunde göra något alls. Alldeles bortsett från att det var jävligt jobbigt att ha diskbråck så var det också en stor identitetskris för mig. Vem är jag när jag knappt kan gå liksom? Räddningen blev att fokusera stenhårt på vad jag kunde göra ändå – hur länge kan jag sova på en morfintablett? Hur snabbt kan jag gå en kilometer jämfört med för två veckor sedan?

  [Svara]

 3. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Maria skriver:

  ”Ät allt men inte alltid. Ingenting är så nyttigt att man alltid kan äta det och ingenting är så onyttigt att man aldrig kan äta det.” Jag gillar detta, skarpt. Kommer citera dig på detta, så enkelt men ändå så bra! :-)

  [Svara]

 4. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anna E skriver:

  [Svara]

 5. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Anna E skriver:

  Kloka du! Bra skrivet.

  [Svara]

 6. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Lise-Lott skriver:

  Ha ha ha.. klockrent, såklart!
  Fast en liten protest smyger jag ändå in, baksida lår är en av dina bästa sidor :D !

  [Svara]

 7. Skaffa din egen gravatar! (visningsbild)Sigrid skriver:

  Så klokt – som vanligt :-)

  [Svara]Lämna kommentar