Löparskola
Det tyngsta på ett löppass är ofta att helt enkelt öppna dörren. Men när fötterna väl rör på sig utomhus är känslan skön, och njutningen efter ett löppass är nästan alltid oslagbar. Syftet med Röhnisch Running School är att ge deltagarna ett effektivt träningsupplägg där varje minut i passet ska kännas meningsfullt. Genom att följa passen varje vecka i 6 veckor kommer du som är van att springa känna dig både starkare och snabbare, du väljer själv om den är femkilometersskolan eller tiokilometersskolan som är bäst för dig. Bromsa lite i början, även om du är sugen på att träna mer så du inte riskerar att skada dig.
Löparskolan är upplagd på tre löppass per vecka. I löparskolan mot milen finns dessutom ett pass per vecka med grenspecifik styrketräning för löpare. Ett pass är intervall, ett pass är långpass och det tredje passet är backe, snabbdistans eller något annat med fart.
Här kan du läsa om vad de olika begreppen av pass innebär:
Intervallpass – Intervallträning när det gäller löpning går helt enkelt ut på att springa fort och sedan sakta, sedan fort, sedan sakta. Och så vidare. Den snabba delen kallar man för intervallen och den långsamma för vilan. På vilan kan man jogga sakta, gå eller stå still. Det kallas joggvila, gåvila eller ståvila. Vitsen är att pulsen ska gå upp och ner, gång på gång. Målet med ett intervallpass i löparskolan är att känna sig helt slut efter sista intervallen, men ändå ha klarat att hålla samma tempo på alla intervaller och i början och slutet av varje intervall.
Backpass – Backpasset har som syfte att ge hög puls och träna benstyrkan. I backen gäller det att vara envis och inte ge upp eftersom backen alltid känns jobbigare och jobbigare ju längre upp man kommer. Syftet med backpasset är att få en riktig genomkörare av hjärta och lungor och en lite starkare rumpa. Backen behöver inte vara särskilt brant för att fungera, så ha ett öppet sinne när du letar backe. Du som inte har någon backe: kör i sand, snö, myr eller i värsta fall på löpband med lutning.
Långpass – Långpasset ska gå sakta. Jättesakta. Du ska utan problem kunna prata medan du springer. Syftet med det är att orka springa länge, att vänja kroppen vid en låg ansträngning under en lång tid samt att slita så lite som möjligt på kroppen för en snabbare återhämtning. Syftet med långpass är att träna uthållighet genom att hålla samma tempo på lång sträcka under långt tid, och att känna att man hade orkat en stund till när passet är slut.
Snabbdistans – Snabbdistanspasset går fort, som en tävling. Syftet är just att träna på att springa med hög ansträngning. Målet är att kunna hålla din högsta fart, men ändå inte högre än att du kan hålla samma fart hela vägen.