Alla kan träna

Alla kan verkligen träna. Alla kan inte springa. Alla kan inte cykla. Alla kan inte lyfta skrot. Men alla kan göra något och några vill göra allt. Det finns en träningsform som passar dig, det finns något du kan göra vare dag, året runt. Du ska inte göra samma sak varje dag året runt men du kan göra något, vare dag. Kroppen är inte gjord för att sitta still.

Kan du inte springa så kanske du kan dansa, eller så kan du yoga, eller cykla, eller simma, eller något annat. Kan du inte röra dig så mycket så kan du träna ändå. Hemmaträning går att variera i oändlighet. Utan redskap eller med. Hantlar kan man lyfta i soffan. Tåhävningar kan man alltid göra, knärehab, gummibandsövningar, plankan, det finns hur mycket förslag som helst.

När du tränar, oavsett vad du tränar, så handlar det om att flytta upp ribban, att utmana sig själv. Prova nya träningsformer, nya träningskompisar och kanske nya tider på dygnet att träna. Lägg på en extra vikt, spring en extra kilometer, gå upp en kvart tidigare på morgonen eller gör en extra planka. Plötsligt är det som verkade omöjligt inte alls svårt. Man klarar så oändligt mycket mer än man tror.

Och kan du absolut inte röra dig och har typ influensa – då kan du ju alltid knipa! Läs mer på snippgympa

Alla kan träna – gyllene regler
– Ingenting är gratis.
– Allting sitter i huvudet.
– Det heter inte ”hinna”, det heter ”prioritera”
– Gör du som du alltid har gjort så kommer du att få de resultat du alltid har fått.

Hur börjar man träna?

Det viktigaste med att börja träna är att bestämma sig för att nu ska jag träna dessa dagar och då prioritera det. Exempelvis bestämmer du att varje tisdag och torsdag ska jag träna kl 18-19. Sen planerar du resten kring det. Och skulle det någon gång komma upp något som inte går att flytta på så flyttar du träningen till en annan dag eller tid just den veckan och sen tillbaka till samma schema igen. 

Sen ökar du på med fler dagar eftersom. Glöm inte att även öka på ditt motstånd under tiden du blir starkare, exempelvis öka vikter, springa snabbare eller längre m.m. 

En del gillar att träna själv medan andra föredrar att träna i grupp på ett gym. Du kanske inte vet vad du gillar för att det är första gången du tränar, testa då båda och ge det ett par veckor innan du avfärdar det helt. Det kan kännas jobbigt först men det ändras ofta när du blir bättre på det du gör. 

Det viktigaste är:

  1. Prioritera träningen – tänk inte att jag tar träningen när jag har tid utan sätt in den i ditt schema och planera annat runt träningen. 
  2. Det är ok om du missar någon dag – flytta bara på den till en annan dag som passar den veckan. Det viktiga är att du inte slutar bara för att något kommer emellan. 
  3. Blir du sjuk rör på dig så mycket du kan ändå och ta upp träningen när du är frisk igen. 
  4. Öka vikter, tempo eller sträcka allt eftersom. Våga utmana dig själv.